2015. május 30., szombat

Csobbanunk?

A hónap elején jelent meg egy sajtóközlemény a Sky and Telescope oldalán, a (jelenleg is fejlesztés alatt álló) Event Horizon Telescope egyik első méréseit bemutató cikkről. Az EHT projektet már bemutattam itt a blogon. A fenti cikkben ismertett mérésben csak három antennát használtak a rendszerből, a kaliforniai, arizonai és hawaii műszereket. Ugyan az EHT legfontosabb, elsődleges célpontja a Tejútrendszerünk közepén található szupernagy tömegű fekete lyuk (hiszen ezt tudjuk a lehető legjobb felbontással tanulmányozni), a második legtöbbet ígérő célforrást, a közeli M87 aktív galaxismagot vizsgálták meg a cikk szerzői.
M87 (Biretta et al. Hubble Heritage Team)

Az M87-ben található fekete lyuk pár milliárd naptömegű (összehasonlításképp a Tejútrendszerünkben lévő alig két és fél millió naptömegű), és környezetéből anyagot fog be - ahogy egy AGN-től ez el is várható. A cikk szerzői azt vizsgálták, hogy vajon helyes-e ez az elképzelés, ténylegesen fekete lyukra hull az anyag. Ha valami normális, valódi felszínnel rendelkező égitestre zuhanna ez a behulló anyagmennyiség, akkor valamilyen csobbanást (splash) kellene tapasztalni, (a súrlódás miatt az egyébként is fényes anyag még jobban) felfényesedne becsapódáskor. Viszont ha egy fekete lyukra hullik az anyag, annak nincsen klasszikus értelmeben vett felszíne, a behulló anyag az eseményhorizonton belül eltűnik (hiszen onnan már a fény sem képes kiszökni).

Először tehát kiszámolták mennyi anyag hullik a központi obejktumra, majd pedig, hogy ez alapján milyen kisugárzott teljesítményre számítanak, ha ez becsapódik egy felszínnel rendelkező (hétköznapi) égitestre. A mérések azt mutatták, hogy legalább egy nagyságrenddel halványabb a központi sugárforrás, mint amilyen akkor lenne, ha az anyag egy felszínnel rendelkező objektumba csapódna bele. Tehát habár ez nem százszázalékos bizonyíték arra, hogy egy esemény horizont mögött tűnik el a behulló anyag, de mindenképpen újabb fontos érv amellett, hogy az aktív galaxismagok központi energiaforrása egy szupernagy tömegű fekete lyuk.